Лястовичките летят
бръмбарчета, пеперудки и мухи ловят!
Птички наши, птички иностранни
всякакви по нашите географски ширини!
Тука им е хубаво,
Тук виреят и живеят си широко,
тук загнездят ли се нависоко
много им харесва!
От високо обещават :
времето ще е разкошно,
само тях да гледаме и слушкаме
облаците, бурите с крилца ще държат далече
и небето над нас все ще синее вече!
Уж са птички лекокрили!
Уж са птички безобидни!
Ала вгледаш ли се в тях от близо,
лешояди виждаш ти.
И налитат те на всичко
не подбират те на всичко
не подбират мърша, живо!
И тогаз разбираш чак
лято, лято
где е твойто слънце, где е твоят злак?!
Май народът български
все е в свойта зима, факт!
Искаш или не,
тази песен май пеем с векове!
Песничката стана дълга
ала ти човече помисли
тези странни птици докога ще ги търпим!
Май дошло е време да ги изметем!
© Румяна Щерева All rights reserved.