Nov 13, 2021, 9:24 PM  

Любовен реквием през ноември 

  Poetry » Love
613 4 7

ЛЮБОВЕН РЕКВИЕМ ПРЕЗ НОЕМВРИ

 

Приготвих чай от вчерашния дъжд.

Тръпчив е малко – но ще го изпия.

Той има цвят на неузряла ръж

и дъх на късноесенна кория.

 

Добавих стръкче мента – за разкош,

зрънца от глог и щипка валериана,

И стана ли светът по-малко лош,

по-приветлив и уютен стана ли?

 

Отвън треперят мокрите листа

и шепотът им плахо се разлива.

Студено е и бързо притъмня

сред скута на смълчаната коприва.

 

Пухти и къкри чайникът бъбрив,

ухае здрачът на сено и билки.

Прекрасно е да бъдеш много жив

и да загърбиш болки и горчилки.

 

Дали от невъзможната любов,

и дните ми – съвсем непредвидими,

тежеше мракът в мокрото стъкло,

когато ти си тръгваше, любими?

 

Но скоро ще олекне – изведнъж

ще стане светло в скромната ми стая,

Не зная кой изпрати този дъжд.

Навярно ангел, заблуден – от Рая.

© Валентина Йотова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??