Време за четене, намиране на кусури
и (не)разбиране - час и половина.
.....
Нормално е богатите да плачат!
Естествено - те плачат за пари,
но някога, под сенките на здрача
и тях в гърдите силно ги боли:
Раденко, бе месар от памтивека.
С милиони, от онези времена.
Но без да иска, влюби се човека
в красива, леко палава жена!
А Радка... бе известна поетеса!
Освен това обичаше гурме -
в Раденко незабавно се нанесе
с голямо, невъзпитано дете!
Пък Радко, бе дете и половина,
отдавна бе завършил осми клас.
Мечтаеше на топло да замине,
да бъде пушилист във Хондурас.
И в къщата с металната оградка
започна монотонна веселба.
Със стихчета на палавата Радка,
Раденко пак щастливo заживя.
Той готвеше с месо на поразия,
купуваше с пари, какво ли не!
За него, Радка беше - Мама мия!
А Радко - много хубаво момче!
Започна да издава стихосбирки.
Прочу се в поетичните среди!
До Радка, на лиричните й сбирки
с поетите набързо се сближи.
Но лятото - по родните трапези
говеждото за ден поевтиня.
И рейтингът на всички месорези
се срина под критичните нива.
Раденко, се уплаши в тази криза
и почна тихомълком да пести.
Но Радка - от дома му се изниза,
със Радко си замина на зори.
Банално бе, Раденко да заплаче,
макар да му напираха сълзи!
От болка - сред усоите на здрача,
на Радка, пожела да отмъсти!
Прилъга я със скъпичко уиски
и с прясна, чисто телешка кайма.
Цял бут й обеща - ако поиска
да бъдат само двама през нощта!
И Радка, като истинска принцеса,
не искаща да стъпва на пазар,
нормално си подгони интереса,
завърна се при дашния месар.
Раденко... я очакваше със скара,
нарязал бе и конския суджук.
Уискито бе кацнало на бара
до пръстенче с огромен изумруд.
Покани я да пийнат на балкона.
Там, Чиваса за миг се изпари,
но точно сред разгара на купона,
Раденко, за момент се извини:
Помоли за внимание - за кратко.
Надигна пълна чаша със вода
и клекна на терасата пред Радка,
в ръката си със брачната халка.
А Радка, зяпна сляпо изумруда,
и без да се замисли каза: - Да!
Заскача край Раденко, като луда
със пръстенче на лявата ръка!
И в този миг, Раденко се усмихна,
изправи се на здравия балкон.
Надигна си уискито - притихнал,
и без да повишава ръст и тон,
отвори пред прехласнатата Радка,
вратата към съседните гори!
Изгони я - в отсрещната палатка!
По този начин той си отмъсти!
....
Нормално е... богатите да плачат!
Естествено, че плачат за пари!
Раденко, след раздялата обаче,
за пръстенчето - хич не го боли!
Юри
Йовев
Февруари
2020 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.