May 24, 2016, 5:33 PM

Между две врати 

  Poetry » Phylosophy
608 0 7


 

 

                   МЕЖДУ ДВЕ ВРАТИ

 

В далечните дни,

когато сами

се справяли хората дружно,

прадядо ни млад,

наперен, сърцат,

решил, че нов дом му е нужен.

 

 

И купил парцел

за тая си цел

накрай на града, край реката.

Захванал се сам,

но тутакси там

се сбрала сговорно родата.

 

 

И тръгнал строеж

без план и чертеж:

кой колкото, както, където…

Стена по стена,

прозорец, врата,

ей тъй – нашироко в полето...

 

 

Строили деди

без план. Две врати

оставили външни – с умисъл!

От  изток  врата–

да влиза денят.

От запад пък – зло да излиза.

 

 

От онзи момент

във тоз монумент

цял век вече внуци се раждат

и който реши –

набързо строи –

иззидва, пристройва, надгражда.

 

 

Години наред,

превзето отвред

в строителство ново, панелно,

полето - уви,

набързо се сви

до център на градска пределност.

 

 

Сред адския бум

на прашеци, шум,

днес къщата наша се гуши

с два декара двор,

с гугутки, простор,

с два бора, асми, стара круша.

 

 

А двете врати

от двете страни

отворени вечно стоят си.

На кръстопът

се спира светът

и влиза тук като в дома си.

 

 

Ех, с тез две врати

не можем спести,

натрупа имоти и злато.

Но чувствам, крила

са те за нощта

след залеза сетен на запад…

 

 

 

© Венета All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря, Ели, задължаваш с добрите си думи към още по-дълбоко ровене в душата.

    Борислав, съгласна съм - светът се променя - но защо трябва и да се подменя - да ни се натрапват чужди, фалшиви стойности като изконно български? Боли...
  • Вярно е, подменено е много сега - простора, с килийка във блок, гласа на гугутките - с шум моторен, строежа на куща за семейството - с планове, планове и планове , за онова, което би могло ако...
  • Тук има толкова философия, внушена чрез конкретни житейски ситуации и одухотворена образност!
    Поздрави!
  • Точно този глагол най-много ме тормозеше - къща, сгушена на два дка място Но наистина е сгушена между блоковете. Благодаря, Джуджи! Поздрав!
  • Толкова песенно и сгушено...
  • Благодаря, Стела!
  • Страхотно! Браво
Random works
: ??:??