Из книгата “Миниатюри”
* * *
Душата ми тръпне
в радостни тръпки
– цвят разцъфтял
се люлей в синевата.
Душата ми стене
от мъка сломена
обрулено,
голо и черно дърво.
Душата ми, душата ми,
задъхано море е.
С приливи и отливи,
с затишия и бури.
* * *
И ще речеш:
не можех аз да я обичам,
защото – като жътва
изрониха ме очите ú –
от юлско слънце по-горещи,
защото – като вятър
строши прозорците заспали.
Не говори.
Защото – ще излъжеш,
ако речеш, че не остана
една искра от моя огън
и като гръм отминах
покрай тебе.
Не говори!
* * *
Разминахме се,
като едноименни облаци,
които не
раждат
светкавици, не плискат
дъжд.
А само се оглеждат
в езерата и моретата,
и дишат във въздуха
- само ЛЮБОВ
* * *
Не се превръщай в спомен.
Жаравата свети,
но само огънят топли.
Споменът е красив,
но любовта само
радва сърцето.
Не се превръщай в спомен.
Споменът - б о л и .
* * *
В твоите клони
се сгушвам
като гълъбица.
От дъжда изплашена.
Топло ми е при теб.
И забравям
за злините,
от хората сторени,
и лошите сънища
изсънувани.
Яворе мой!
Приказки сънувам,
в твоите клони
сгушена.
* * *
Ако погледнеш
сега
в очите ми –
ще се познаеш
в тях…
* * *
Ти не знаеше,
че аз обичам устрема.
И отмина като устрем
Покрай мен.
Ти не знаеше,
че търся твоите стъпки.
И изчезна като стъпка
във дъжда.
Но недей мисли,
че ти се сърдя.
Просто –
Ти не знаеше това.
* * *
По тази улица
вървя
като по китеник.
от тръни
тъкан и преплитан
с коприва.
В мен се сливат
гласове на спомени
и минали,
и бъдещи…
И съчки хвърлят
в огъня
не догорял…
И пепелта му
като жива се
възпламенява.
* * *
Мушкатото,
със цветове от залеза
откраднати
в душата ми се мъчи да
наднича.
Да влезне и да вземе
от светлите зрънца
на моята дълга тъга.
Дълга, дълга тъга,
като пътя към Теб.
* * *
Заплете се в косите ми
една тъга,
една нишка
от зимната бяла къделя.
Омъдрях от още една
измама.
остарях от още една
лъжа.
* **
Кафето топло -
диша.
Цигарата -
дими.
И листът бял -
въздиша.
Въздиша
и
трепти.
* * *
Изливала се е
душата ми
в различни калъпи.
От болка
пищяла е,
от радост е
светила.
Душата ми –
с тръни избучена,
в манисто е
свивана
и възторжено
утрото – срещала.
Как е плакала.
Как е пеела.
В различни калъпи
изливана.
Душата ми –
пак е същата.
© Роза Станкевич All rights reserved.
Добре дошла!
/за "порцирането" съм съгласна с Никол /