Apr 22, 2016, 9:33 PM

Можеби така треба да биде 

  Poetry » Love
405 0 1

 

 

 

 

Аште ли Воскресението да го одложувам

Веќе на плеќиве ми тежат и земјава и небесата

Обрачот на покајание коскиве ми ги пука

Нишките на секојдневието се замрсува

А,Целувката на Јуда во душата ме пече

Од жолтата пламеница срцето прегоре

 

А Јас само глаголам покрај каменов

 

Аште ли Воскресението да го одложувам

И ете

Русалка од глобочините се огласи

И заглаголи

 

Последното распетие аште е тајна за тебе

Ќе молчам, а молчи и ти

Не ломоти пред сите

Страдаат многумина од ноќно слепило

Слепци се

Молчи и намалисе

Сказанијата по кој копнееше само што не потекле

Молчи и намалисе

Едни ќе те наречат Крадец, други Волшебник

Трети Богочетец

 

Можеби така треба да биде

И којзнае како наеднаш легнав на мек облак

Покриен од топлината на ноќта која легна врз мене.

© Никодин Чернодримски All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??