Nov 19, 2009, 2:22 AM

Молитва или... 

  Poetry » Other
571 0 1

Едва ли във стиха ще се излея сполучливо,

молитвата ми пак ще се окаже твърде дълга

и все тъй тягостна ще да звучи, плачлива,

изпълнена със горест и със парлива болка.

 

В молитвата ми пак години ще се вплитат,

а в тях ще да чернеят пустинни, черни дни.

Но толкова далече – там сенки ще се скитат,

слънцето  не ще изгрява, огънят  не ще гори.

 

Затуй чети това:

 

Минало и бъдеще са толкоз неизвестни,

а настоящето ме дави, измъчва ме. Боли!

За тази болка май и църквите са тесни,

в тях крясъкът потъва сред каменни стени.

 

Иконите са мрачни, студено гледат всички,

а аз с колене лазя по мрамор, по гранит.

Тамянът ме души, стените ме убиват.

Земята там влече ме, по–силна от магнит.

 

А аз - парче метал, родено във зората,

потъвам във недрата, потъвам в рохка пръст.

Кажи ми ти тогава какво са туй словата,

когато зло те следва, желае жадно мъст.

 

Излизам сам от храма, нощта там ме посреща.

Тя пак е тъй студена, вятърът – от лед.

В гората гъсто-тъмна твари се споглеждат,

клоните се сплитат в затворнически плет.

 

Но бог не ми помага, той гледа безучастно.

В гората вълци гонят коня бързоног.

Молитва да крещя сега ще е напразно,

затуй повтарям само: дий, бягай във галоп.

 

Не, братко мой, не вярвай на измами.

Бог е само зрител, представление сме ние,

а църквата май в него е едва антракта.

Вън публиката чака, вън публиката вие.

 

© Константин All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??