Apr 10, 2024, 9:48 AM

Моля те, стъпвай на пръсти! 

  Poetry
60 2 2

МОЛЯ ТЕ, СТЪПВАЙ НА ПРЪСТИ!

Трябва да минеш на стиснати пръсти през моите степни пожари.
Трябва да зинеш, да стинеш до синьо в океани от айсбергов лед.
Мене не Тайсън ме би – мене ме удряха челно комети, квазари.
Мен ме въргаляха корита на сибирски реки из зъбати чакъли безчет.

Люшнат на песен – аз падах и ставах – стисках си кътните зъби.
700 световни езици мълчаха и виха, до кърви прехапани в мен.
И, покачен на върха Арарат, плисках в ужаса сурия свой хранен гълъб.
Колко се надах с маслинена клончица да ми слети някой ден.

Пуснах мамутите, вълците, мечките – вече ми свършиха птиците.
Как да ти пратя – да пея ли, мила, най-светлата – първата, благата вест? –
гълъб не кацна – не каза здравей, татко Ной – аз й зърнах зениците,
но пък фунтеше Кивота на мърша, на нафта, на асфалт, алуминий и грес.

Вдигаше диги и глиги – не книги – водата, нахлувах из адската паст.
И безпощадно ми ставаше ясно, че потопът е пот – лян на юдино дело.
В страшната Terra incognita бях Синът и Бащата на цялата власт –
с черен печат, разжарен до жарава – жигосан на личната карта и челото.

Къртих си мергела – яко блъсках го сам със юмруци подути и кървави.
Къщи на плаващи пясъци – светли къщи от думи без покрив градих.
Тъй съм сиротен из тия вселени – как не срещам поне един жив българин,
петимен с мен да се срине за земя, за либе, за знаме, за брат и за стих?

Няма нийде земя – няма писта и няма летище – кораб, заседнал на риф.
Искам да спя – да се веят навеите светлоструйни над мен от косите ти гъсти.
Ако ме видиш, ще се нажалиш, ще виеш, ще ме овикаш – а аз още съм жив.
Спя, а ти трябва да минеш на пръсти, мила – трябва да минеш на пръсти.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Велик си, Валери! 👍
  • Тъй съм сиротен из тия вселени – как не срещам поне един жив българин,
    петимен с мен да се срине за земя, за либе, за знаме, за брат и за стих?

    Не знам в какви пространства блуждаеш, но тук къртиш мергели!
Random works
: ??:??