Jul 31, 2023, 6:14 PM

Момичето, с което бях във Рая 

  Poetry
167 1 4

МОМИЧЕТО, С КОЕТО БЯХ ВЪВ РАЯ

 

От старите черешови градини
с по две черешки бели зад ухо
момичето с очи ужасно сини
дойде при мен – и казах си:
– Охо-о!

 

Нима на мене Господ ми я прати?
Не съм бил нивга късметлия мъж –
копах лозя, садил съм лук, домати,
не съм садил череша
ни веднъж.

 

А тя пред мен косите си заметна
със онзи тъй прекрасен, древен жест,
че нейните черешки – давам клетва! –
от четири – ми се сториха
на шест.

 

Изядох ги –
със всичките костилки!
Наместо бира, сетне пих вода.
Вратлето ѝ ухаеше на билки
под моята разчорлена брада.

 

Каквото стана после, ще си трая.
Дори и Господ каза си: – Охо-о!
Момичето, с което бях във Рая –
с по две черешки бели
на ухо.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??