Aug 14, 2021, 4:24 PM  

Мъдрост 

  Poetry » Phylosophy
253 1 5

"Няма да е все така! " -

вчера чух го като притча
и в моята душа
запечатах с любопитство.

 

Имало един младеж...
бил богат и много важен,
с власт голяма, суета,
самовлюбен и всезнаещ.


Хвалел се навред и в брой
плащал своите прищевки,
че е смъртен позабравил той,
че на Бога е подвластен.

 

Срещнал го един мъдрец. Попогледнал и прошепнал:
"Няма да е все така!
Замисли се... май е време!"


Пренебрегнал го младежът.
Та нали е преуспял .
К'ви ги дрънка този старец?
Мозъкът му изкуфял!


Ала случило се нещо.
В бизнеса се разорил
и загубил си главата,
тоз' младеж... тъй бил унил.

 

Но веднъж като вървял си
плахо и затънал в страх,
пак насреща си видял той
стареца тъй побелял.


"Не тъгувай! - пак му рекъл -
Няма да е все така!
Само трябва да повярваш
ти в щастливата звезда!"


Този път се позаслушал
вярващо човекът млад
и във думите му мъдри
вложил вяра с много страст.

 

Също старецът му казал,
че животът е река,
и че времето изменя
бързо речните дъна.


И да помни, че така е,
нека да напише сам
на бележка много малка 
текст от стареца избран.


Да я сложи вътре в джоба, 
та при всеки миг-тъга
да прочита със душата:
"Няма да е все така!"

 

© Таня Мезева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поздравления, Танче!!!
  • Стихът ти зарежда с надежда, която го прави много ценен! Хареса ми и те поздравявам!
  • Много точно, Таня! Животът е като виенско колело. Днес си отгоре, утре отдолу! Хареса ми!
  • Благодаря ти, Мария! Животът е като река, променя се постоянно
  • Умно, прозорливо като притча, носещо успокоение! " Няма да е все така!" Колко често търсим подкрепа в тези думи, за да продължим напред!😄Поздравления, Таня!❤️
Random works
: ??:??