Sep 15, 2012, 10:41 AM

На жътва 

  Poetry » Civilian
468 1 3

Дошъл съм пак за жътвата на село.
Пшеницата си аз да прибера.
Пак жар се сипе горе от небето
и лятото ни кожите дере!

Не можеш ти навън да се покажеш,
докато слънцето не се смили.
И никой пред стихията не важи,
като свещичка тя ще те стопи!

Изсипва се безмилостна жарава...
(Разпален огън в синьото небе...)
Гори земята! Вятър не повява!
И жизнените сокове  гребе.

Днес няма сърпове и паламарки.
Днес жътвата не става на ръка.
Днес плащаме във долари и марки
и лесното ни идва на крака!

Но помня аз и едно друго време,
когато се заливах в детски смях,
когато с рало нивите оряхме
и нямахме от слънчев удар, страх!

Тогава във далечните години,
и аз Невръстния съм жънал с сърп...
През онзи ад, на жътвата съм минал,
но спомена за него ми е скъп!

Изгубените Близки аз споминам,
в живота си аз днеска съм без тях!
За мене онзи минал свят се срина,
но аз да го забравя, не успях...

Сега с комбайни жътвата се жъне.
Наоколо са други времена!
Но трябва и сега да се напънеш,
за жътвата да сееш семена!
 2000г. Драгойново

© Христо Славов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • За жарава знам, аз питам за жерава
  • Жарава идва от жар!
  • "Изсипва се безмилостна жерава...
    (Разпален огън в синьото небе...)
    Гори земята! Вятър не повява!
    И жизнените сокове гребе."

    Славов, "жерава" от жерав ли идва или от жираф

    "Сега с комбайни жътвата се жъне.
    Наоколо са други времена!
    Но трябва и сега да се напънеш,
    за жътвата да сееш семена!"

    ...пък аз все си мислех, че пшеницата се жъне...а то се оказа, че и жътва може да се жъне...

    Забавно е при теб, като бисерчета от кандидат-студентски изпити ги редиш
Random works
: ??:??