Мое малко зайче, на разсъмване
гледам как крачетата ти спят.
Тихо ги целувам преди тръгване,
по нослето ти катери се сънят.
Аз във детските ти шепички оставям
зрънце смях и щипка светлина,
пътят ти напред да осветяват,
да те топлят в озлобения ни свят.
Ти ще бягаш по светулкови пътеки,
Крачетата ти мрежи ще плетат
от стъпките ти в пясъка, додето
порасне постепенно в теб мъжът.
Навярно ще те духат ветровете,
Навярно и ще падаш, и ще ставаш…
Аз днес в сърцето ти засаждам обич-цвете
с заръката до гроба да го пазиш.
А някой ден, когато си отида,
засей го на разсъмване в пръстта –
аз от небето ще надникна да те видя,
защото ще съм майка и в смъртта.
© Румяна Славкова All rights reserved.