Jul 18, 2015, 7:56 PM

На тази дата 

  Poetry » Civilian
515 1 15

На тази дата Левски се роди.
И много други - също са родени.
Но с летвата на Времето - Бъди! -
едва ли всички те са преброени.


Бъди Апостол, Знаме и Завет! -
ще сгрее духом само неколцина.
Останалите - роби в черен гнет
не търсят пример, дело и светиня.


Не иска скотът жребий бележит,
но друг посоки вечни да белязва,
а той да е свободен и честит
та в кръчмата за Левски да приказва.


А летвата - дори и да стърчи,
под нея цяло племе ще премине.
Къртицата не може да хвърчи,
а само пръст с устата си да рине.


На тази дата смисъл се роди.
Фенер сред непрогледното мъртвило.
С въже да ги издърпа - към звезди...
Но сплете се въжето до бесило...


(Възходът на падението)

© Ясен Ведрин All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??