Dec 15, 2008, 8:36 AM

Надежди 

  Poetry
751 0 3
 

Надежди

 

„Всякога и всекиму остава още достатъчно много сила,

за да осъществи онова, в което е убеден."

                                                                          Гьоте

 

Прибирам си надеждите разпънати.

Прибирам си друмите препънати.

Светът ни още не е дорасъл

за нов мироглед,

за нова раса.

 

Робите са навикнали на робството.

На отъпкания път.На покорството.

Една лястовица пролет не прави.

Това народ ли е? -

или стадо крави.

 

Не,езикът ми не е ни циничен,ни груб.

На невежия в ръцете новия плуг

сам му давам и изтръпвам

като виждам как

от него се отдръпва.

 

Народът мечтае - царе и царици,

ала още безброй слепи къртици

ровят все тъй в черната пръст

и търсят виновен.

И търсят му кръст.

 

И сочат, и калят, стрелят куршуми -

неверни, подли, гнусни дори, думи.

И ближния в урвата повличаме

от завист, че

не си приличаме.

 

Аз приех тежкия жребий-на пророка.

Сам заех се ново корито за потока

с ръцете си човешки да издялам,

ала тоз поток

се оказа хала.

 

В стадото безгласно аз съм черната овца.

Вечно диря в сламата едничката игла.

По своя воля избрах да съм пастира -

да водя към обещаната земя

и да нямам мира!

© Мариян All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Аз приех тежкия жребий-на пророка.
    Сам заех се ново корито за потока
    ...

    Светът ни още не е дорасъл
    за нов мироглед,
    за нова раса
    ...

    какво четеш ... какво гледаш ... кой се докопа до тебе ...

    ....

    а това :
    Народът мечтае - царе и царици,
    ала още безброй слепи къртици
    ровят все тъй в черната пръст
    и търсят виновен.
    И търсят му кръст.

    това някак почти е станало ... склонен съм да го приема .. с една забележка разбира се... " слепи къртици " ... и сам ще се сетиш мисля
  • Поздравления!
  • красиво
Random works
: ??:??