Аз не съм като теб.
Моите сънища се сбъдват.
Дали под това небе или друго -
нищо в тази вселена не ми е чуждо.
С двете си ръце ги създадох -
световете, за които всеки би мечтал.
С любов ги отгледах, помагах им,
когато беше нужно; та нали са ми деца...;
подкрепях ги дори когато знаех,
че грешат; оставих сами да извървят
пътя си за да разберат
кое наистина важно е за тях;
***
Аз не съм като теб.
Но не съм и по-различна.
Просто не сме от един свят.
Ако се опитам да те разбера,
същото ще сториш ли? Помисли.
Ще чуя отговора ти, когато
заспиш.
*
Когато съм на кръстопът,
когато душата ми кърви,
поглеждам към звездите,
за да си спомня кой ги сътвори;
*
Не искаш да си като мен.
По неволя е безсмъртието ми.
Да знаеш, че никога няма да
настъпи онзи ден, в който
от обвивката ще си освободен -
кажи ми, тази съдба не е ли по-страшна?
*
Аз не съм като теб.
Не живея в мечтите недостижими.
Ще ме приемеш ли, знаейки,
че ще надживея всички ви?
*
Не съм като теб.
Моите сънища се сбъдват.
Дали в човешко тяло родена,
или в родната ми земя -
аз съм художника на тази Вселена.
© Нина Чалъкова All rights reserved.