Те загинаха във войните
И промениха на хората съдбите.
Те жертваха своите глави.
Без дори да кажат ни дума, ни стон да издадат,
Те бяха готови живота си да продадат.
А това не е ли така?
Те бяха готови да дадат живота си за свобода,
Която дори не познаваха.
Дори не се замислиха пред смъртното бесило.
Робството като че с черно мазило
Ги бе намазало така, че нищо не усещаха след това.
Усещаха само Свободата.
Таз толкова тайна и искана дама.
И дори имаха оптична измама
След като купи достатъчно човешки сърца
Тя се върна в Майка България
И помилва хорските лица.
Тази лъжлива,оптична измама
Беше най- желаната дама.
А онези наши незнайни герои,
Които бяха си давали сърцата в горещи знои
И мразове безкрайни останаха роби,
Но не роби на турското иго,
А на Свободата.
Тя единсвена им сгряваше сърцата.
И така те останаха и до сега,
В паметта и в нашите сърца!
© Анна Т. Димова All rights reserved.