Sep 7, 2021, 9:40 PM  

Неписана приказка 

  Poetry » Other
341 2 7

през погледа на едно дете
                                                         

 

На четири бях. Дали не си измислям?
Възможно да се лъжа. И обратното.
Зовеше ме Небето -
ненаситното -
и молеше да зърна в необята му.

 

 

Когато в лятото ни приюти Морето,
без мама бях. Тогава тя бе в София.
И мислех си - дали са птици
Слепите?
Дали душите са изгубили... пантофките?

Че Пепеляшката - остана без обувка...
Сега не може с Принца да танцува...
И като че ли се носят слухове,
че Феята
се скита между урвите!

 

Че Феята превърнала се в мащеха...
Не искала на Пепеляшка дрехата
да донесе.
И вест дори не пращала!
Дали във пепел търсиме утехата?
Но аз не вярвах. Че я изоставила.
Навярно друга работа е вършила.
Не ми бе ясно.
Ходех върху пясъка
и чаках някой приказката да довърши...

 

Тогава Тя  дойде!
И бе пленителна!
Разказваше,
разказваше за феите...
Разказваше - аз питах - удивително!
И сякаш в сто живота ний живеехме!
Погледнах я.
Навярно няма мащеха,
навярно майка и със нея
дрехи шила е.
Навярно е живяла с ласка бащина.
И сЪлзите сестрите са изтривали...

 

Попитах я "Къде е твойта майчица?"
И няма да забравя - Тя потрепна,
погледна ме -
във погледа и - чайките...
В очите и -  копнежите полепнали.
Въздъхна. Като в приказка незнайна...
"Тя, мойта майка, там е -
на Небето...
В звезда се е превърнала -
сияйна!
В сгъстена светлина
между кометите...

 

И тя със мен е всяка нощ.Разбираш ли...
Говори ми.  И аз на нея - също.
И двете, май, парчетата събираме,
да правим път
от който няма връщане..."
Погледнах я! Ах колко бе красива!
Блестеше като...
приказка неписана!
Душата и пред мене се разкриваше -
от свойта Фея явно бе орисана!

 

"Сега разбрах - задъхано прошепнах - 
Сега разбрах защо си тъй прекрасна!
Защото ти родена си във шепите
на най-красивата звездичка!
И най- ясната!"
Тя също бе звезда
звезда сияйна
В очите и блестеше светлината...
И после ме застигаше по пясъка...
И в морското ме галеше
звездата и!

 

© Антоанета Иванова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Да и много добре си влязла в образа.
  • Писала съм го през погледа на дете, как осмисля смъртта на майката на приятелката си. Може би това е причината.
  • Много е хубаво. Тук те усетих различна.
  • Истински преживяното блести винаги с наситена светлина и то не променя блясъка си с годините, когато е дало основата на едно умело изградено произведение. Аз продължавам да се учудвам защо тази стойностна творба е била подминавана и не коментирана, Тони! 😘
  • Няма как да коментират, Мария. Стихът е по действителен случай. Само на мен ми носи спомени.
  • Сърдечно и красиво написано за голяма тъга и голяма любов.
  • Има чувство, изградено в метафоричен план, житейска философия и наистина звучи като приказка! Браво, Тони!👏
    Учудвам се, че никой не е коментирал! Заболя ме от това...
Random works
: ??:??