Apr 21, 2012, 10:50 AM

No Name 

  Poetry
338 0 1

Ах, как бих искал да бъда
човек от народа - безмерн глупак,

но моята страст ме кара да любя

народ и родина, приятел и враг.

И тази ми страст ме мъчи, гнети,

живота ми хубав обвързва с лъжи,

но има и хора, които лелеят

живота на другите с мед да полеят.

И всичко е свята и висша идея,

но никой глупак не разчита на нея,

всеки живее за пари и за вещи,

хората стават все по-зловещи.

Ах, искам да удрям, да викам,
народната маса с рев да попитам:
"Колко ви трябва да бъдете сити?
Колко народ за пари са избити?"

Уви... Никой не иска да слуша,

всеки обича да ближе ботуша...
И мирно и кротко животът върви,

светът се напълни с мъртви души.

 

Живота си давам - плача, линея,
съдбата си цяла обричам на нея.
О, тя, майка на всяка душа,

великата, чиста, една - свобода!

© Емил Стоянов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Много си прав за мъртвите души. Наблюдавам ги как се прибират от работа: скапани, прегладнели, премръзнали, лицата им нямат израз, в очите няма нито пламък, нито цвят... и само страх, страх - за работата, за заплатата, за кредитите, за болестите... Боже, това ли е нашият народ????
Random works
: ??:??