Нова „Дорожная история”
„Глуши мотор, - он говорит,
- пусть этот МАЗ огнем горит!”
В. Висоцки
Сърце желязно във скоростна кутия
и с кръв във грес и във масло кипяща.
Шофьор съм, вий кажете – луд гидия,
с фланела в антифриз студен искряща.
Не се оплаквам от годините,
старателно ковани зад волана.
От бръчки пази ме кабината,
от ревматизъм пази ме колана.
И от плаж моренце не се нуждая,
щом в мойта стъклена витрина.
Бавно се препичам през Джулая,
пред просторна гледка синя.
Ала гледката не е май синьоморска,
а небесно синьо с цвят на злато,
щом пристигна рано в Старозагорско,
или карам по Шуменското плато.
И трупам стаж, личи по тахографа,
и пръстите от маслото се не мият.
Но щом дочуя как весело моторът трака,
от радост сърцето ми се свива.
Но нека да ви въведа накратко
в случка зимна някъде на пътя.
Не се подлъгвай от хумора ù, братко,
а помни, че и ти си простосмъртен.
Шосе широко без ос и мантинели,
и зимен фон от натежалите борове.
По пътя тръгнали шофьори смели
да стигнат по селските дворове.
Че чака ги трапезата във къщи,
наредена празнично за скъпи гости,
а пред винцето и свинско кой се мръщи?...
Нищо, че са коледните пости!...
А аз премръзнал карам по асфалта,
последни топли ръкавици нося
и старото ми яморлушко палто,
от старата ми баба поизпросени.
А радиото приказва глухо зимно,
редуващо песни, новини и хуморески,
а навън започва май да става тъмно
и зимата рисува свойте фрески.
И чувам изведнъж форсаж внезапен,
и страшно „трак” в душата на камиона...
Ах, Невольо, при мене ли си днес изпратена?!
Ще слагаме май пак гащеризона...
Моторът в студ не ще да пали,
да вкуси топла глътка от бензина,
но зимата приветства свойте зимни хали
и трупа снежната пъртина...
Залепват инструменти по ръцете
и чакат вълци някъде в гората
да ме „близнат” за гощавка по лицето,
щом спира арията на буталата.
Последна стартерна закана пробвам,
преди да си отиде акумулатора
и да настъпи тишината гробна,
погребала в студа душата на двигателя.
Въртя ключа и светват лампи,
заискрява коледно таблото...
И... О, чудо, зазвъняха чугунените джанти,
от звука алегро модерато.
И сбогом на семейството от вълци казах -
„До нови срещи с вас в коледните нощи!”
И аз както двигателя на вас отказах,
май както е в канона ще си постите.
И дадох газ през снежната пъртина,
камионът изрева и гордо тръгна.
Изчистиха чистачките лавината,
по стъклата от леда изтръпнали...
И нека кажа на колегите шофьори,
по пътя внимателни да бъдат...!,
... за да разказват свойте дорожни истории,
когато на четирите колела се скитат.
© Христо Стоянов All rights reserved.