Отче Иване от Рила,
ти,който си наша закрила:
помагай и бди над България!
За бъдно те моля;и сила!
Моите сили вече стареят,
но нека слънце да грее
над синове и над внуци
и кръвта ми в тях да живее!
Ако пък мисля греховно,
дай ми съвет, но без прошка!
Щом имам сили за слово:
"Злато не искам, ни грошове!"
Само във Вяра и с дело,
да нося във себе си пътя!
Иначе, мътни ме взели,
ако от пътя отстъпя!
Но ти мълчиш и ни слушаш...
Скрито и мъдро ни пазиш.
Възправен в Рилската пустош,
далече от хорски съблазни...
Свещица за тебе ще пална.
Всеки със себе си заплаща.
Слънцето възкачва превала.
Живите Свети Дух посрещат.
© Стойчо Станев All rights reserved.