Всички баби, внуци се събрали –
цяло село е на куп.
Всеки нищи да направи:
с червена връв и бял памук,
да ги усуче, да тъче ги,
червените и белите конци,
та утре баба внуче да закичи,
да са честити идващите дни.
Бабите увиват и разказват –
сладки приказки редят,
как пристига баба Марта,
с кошница цветя и прежда
и раздала на децата
любов, усмивки и надежда.
Да знаят и да помнят всички:
къдели бели на снега,
що Марта с усмивка стапя,
а червената за здраве
и за топлина,
да дочакаме сестра и пролетта.
Дечицата с ръчички пляскат,
всички с един въпрос:
"Кога ще дойде баба Марта?"
Всеки своята почит да дари,
че тя ни свързва по Земята,
где българско сърце тупти.
© Мария Георгиева All rights reserved.