Със стъкълца във тях от огледало.
Мълчи
Сърцето ми и май е спряло.
В световете на изгубени слепци тъй дълго се оглеждах
Обичах. И раздавах.
И за ръката ги повеждах..
През страшни омагьосани гори -
Безстрашно!
През тайните им страхове дори
До Края и обратно.
Поискаха ми плът и хляб
И сол, и мед.
И гледаха ме слепите очи
И правеха ми замъци от лед.
И съд горещ - "На клада!"
Нали на мен така ми се полага.
Но никъде не срещнах аз очи, които виждат мен!
На чужди грозни светове останали са в плен.
Изпълваха ме старите им страхове
Потръпна сивото небе
И нощ погълна светлия ми ден.
Преродиха грозния си свят
И болките от старо минало
Помитаха ме пак и пак,
И пак!
И обеднели във сълзи заспивахме.
Очи на болните души в душата ми се взират,
за да се лекуват.
Очи - видели грехове, ме виждат грешна
И в реката с мъртвите души отплуват.
А аз оставам като фар
Да осветявам пак морето, в което ще се влеят.
Оставам
И раздавам тъжния си дар -
От мен докрай да ослепеят!
© Лора All rights reserved.