Apr 23, 2013, 9:14 AM

Огледален свят 

  Poetry
759 0 3

 

ОГЛЕДАЛЕН СВЯТ

 

 

И аз живея – крехък и невечен –

в един от световете, скрити в нищото...

 

Когато си отивам, ще е вечер,

ще дреме жар под пепелта в огнището,

луната като опнат лък ще чака

душата ми – стрела – да прати в бездната

– раззината беззъба паст сред мрака,

или бездъна пропаст многозвездна.

 

И аз ще отлетя в света, където

ще бъде всичко като в огледало –

земята – горе някъде в небето,

душата – жива, а безплътно – тялото.

 

И там, ако небето има дъно,

на дъното ще сляза сред полетата,

простора като шатър ще разпъна,

една звезда ще дръпна – да ми свети.

 

На Вечността реката тъмнокожа

през мрака ще тече без бряг и свършек

и от ракитата на дните може би

за въдица стебло ще си откърша,

или пък Атропа ще ми отреже

на Клото от несвършващата прежда

и аз ще изплета рибарска мрежа

и Вечността през нея ще прецеждам.

 

И от подмола на самото Време

огромни риби ще изплуват горе,

зелени риби с люспести кореми,

с които може би ще си говорим.

 

Ще ми разказват за земи далечни,

за светове възможни, но незнайни,

за оня бряг на океана Вечност,

за мъртви истини и живи тайни...

 

Така ще е!

Там, в нищото далечно

без брой са световете за душата,

а огледалното на миг е вечност.

 

Оная вечност – след мига, когато...

 

 

© Валентин Чернев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Среща след мига, когато.....едва ли
    Не съм за този свят достойна.
    Стих-мечта!!!
  • Страхотно описание на онова място, което хората наричат Рай!!!
    С този стих даваш надежда на хората, че има живот и след това... и че там е чудесно...Благодаря за чудното усещане!!!
  • Толкова е хубаво, че чак ми се прииска да съм в "Оная вечност..."
    Поздравления!
Random works
: ??:??