Опит за цигански романс...
...Искам твърдо уговорката
в този опит за романс
да направя, с поговорката,
че без опит няма шанс
да започнеш отначало...
А е имало и дни,
и добре да са живяли
циганите може би!...
* * * * * *
...Вечер случи се дълбока,
вятър с мрака заигра –
после в нощ зеленоока
приказна Луна изгря...
Толкова невероятна,
вече с есенен разкош,
може би последна лятна
ще е тази луда нощ...
Тихо е, а по листата
много нежност се разля...
Някой разлюля Земята
и звездите разпиля...
И от орбити космични
с гравитационен „шлем”,
полетяват на различни
огнени следи във плен...
И красиви са те!.. Толкова!...
В своя огнен звездопад,
в който може би и болката
нажежена е по цвят!...
...Куче някъде излая,
женски глас се извисѝ
и над нежната омая
глъч остана да висѝ...
...Ранна Есен над полята
в цвят бакъреночервен
óмота се в необята
на залязващият ден.
Нейде от Небитието
с гюрултия, дармадан:
циганката със дайрето
води закъснял керван...
...А нощта е там, отсреща –
близо е, илѝ почти...
Обещава страст гореща,
а понякога – мечти...
И край огънят разпален
шатри щом разпънат в кръг
древен Знак, зодиакален,
все вещае: рахътлък...
Или пък – кама ревнива
като падаща звезда
да раздава „справедлива”
своя „Истина” в нощта!...
... И естествено: китара
(просто класика във жанра!)
с вятърът във надпревара
спорят за любов невярна
в крамолá досадно вечна...
* * * * * *
... Лѝхо вихър връхлетя,
а от някъде: далечна
тъжна песен „долетя”...
20.01.2019.
© Коста Качев All rights reserved.