Oct 29, 2016, 2:05 PM

Писна ми 

  Poetry » Other
358 1 3

 

Колко е лесно да стовариш юмрук

Върху някой, изпаднал във нужда.

Да кажеш: Аман от несретници тук!

Всяка несгода е глупава, чужда.

 

Светът е пълен с несретници.

Един сади цветя, друг пише.

На обяд – сланина върху вестници.

Обувките им скъсани, миришат.

 

Бетон налива третият.

Четвъртият пести заплата неполучена.

Мечтае пети – клетият,

пенсия да дочака. Има внуче.

 

Съдбата се излива върху тях –

дъжд, притиснал въздуха за гушата.

За пари е време, време е за грях:

Дори поетите ушите си запушиха.

 

А колко е трудно да бъдеш човек.

Да страдаш, да молиш за прошка.

Доброто е тежък, мъчителен ек

на епоха, родена в похот.

 

И е трудно да бъдеш добър.

наоколо – алчност и злоба, и сила.

В недоимък, в мъка, в кахъри:

Да рисуваш красивото в сиво.

 

Лесно едното, другото – трудно.

Философски въпрос, вероятно излишен.

Допуших цигарата. Детето е будно.

Чайникът свири. Тревожно е. Писна ми.

© Владимир Георгиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "да. рисуваш красивото в сивото" Ами, не става! Уморих се! В любими
  • Тъй трудно е доброто в себе си да съхраниш във вълчето ни време...
  • Радвам се, че в този сбъркан свят все още има хора, които се тревожат за бедните, за несретните! Добрината е висша добродетел!
Random works
: ??:??