Mar 29, 2016, 9:59 PM

По вълните на времето 

  Poetry
343 0 2

По вълните на времето пусто

мойта свита уста все мълчи,

а ми идва да викна из пруста,

из гората, где вятър бучи.

 

Дето гинеха снажни хайдути,

а в полето след черни бразди

върху рала с ръцете подути

стискат дръжките наште деди.

 

И ми идва да викна, запея

на кавала по тънкия кръст,

като онзи предтеча Орфея

на Родопа, издигнала ръст.

 

На Балкана под билото снажно,

дето Ботев комита възпя,

на Беласица, Руен, Огражден

и на Тракия плодна пръстта.

 

Вместо мен, нека те да говорят,

нека песни хайдушки редят

за Индже, за дрънчащи окови –

свити устни пред тях да мълчат.

© Иван Христов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??