Не съм живяла дълго на земята
да знам коя съм, накъде вървя.
А бурята, безмилостна, крилата,
събаря клони в моята душа.
С очи сребристи гледа ме Луната,
едно светило в облачно небе,
с антични устни шепне тъмнината,
на Хаоса най-първото дете.
Като измислена, мечтана жрица
говори Афродита за любов,
от пяната събудена кралица,
затворена под хефестки покров.
А аз една, на върха олимпийски,
на колене отказвам да стоя.
Към Атина да се обърна искам -
в тъмата да намеря мъдростта.
Но тя, неумолима, се навежда,
с полуусмивка хладна на уста,
с очи на сова кротко ме поглежда,
изрича тайната на мъдростта.
"Сърцето си ти трябва да затвориш
за таз сирена сластна - Любовта,
и чужди грешки за да не повториш,
не се намесвай, гледай отстрана."
Отвръщам поглед от очи студени
и търся Артемида на върха.
А тя, девица, сред сърни, елени,
говори сякаш с бледната Луна.
"Ей, виж я как стои далечна,"
прошепва тя и ми я сочи с пръст.
"Отречи се, мила, с клетва вечна,
на любовта от огнения кръст."
В сиянието лунно се оглежда,
но аз не мога да я гледам веч -
три мойри, в ръце с кълбо от прежда,
най-сетне ме отвеждат надалеч.
В подножието някой ме очаква
с протегнати, обичащи ръце.
Не ми е трябвало Олимп аз да изкачвам,
а само неговото чакащо сърце.
*
Не съм живяла дълго на земята,
да знам къде била съм, накъде вървя.
На любовта ще литна на крилата -
какво ми трябва друго на света?
© Мария All rights reserved.