Над уличната лампа лунен сърп се свил,
Сякаш е на злата смърт косата,
А във светлината тихо се е скрил,
Дребничък човек с дрехи, мокри от росата.
Под уличната лампа зъзне той безспирно,
От очите му ронят се сълзи от лед
И сякаш под прожектор все тъй мирно
Играе свойта роля тоз бездомник клет.
А за мъката му Господът е сляп,
Сякаш невидим е бездомникът под разкъсания плат
Или достатъчен е мухлясалият хляб
Да засити вълчия му глад.
Хвърля уличната лампа свойта жълта светлина
На бездомника върху измръзналото тяло,
За него тя уют е, а и топлина,
И дом, и майка, и имане цяло.
Но се ражда новият нещастен ден,
Тихо се разтапя сърпът на луната
И от този сърп бързо покосен,
Бездомникът се свива мъртъв на земята.
Угасва лампата над мъртвия човек,
Бездомен в свойта смърт и сам,
За своето бездомие намерил лек,
Лежи героят бездиханен там.
Привечер над уличната лампа лунен сърп се свил,
Сякаш е на злата смърт косата,
А в светлината тихо се е скрил,
Трупът на дребничък човек, окървавил росата.
© Деси Борисова All rights reserved.