Feb 17, 2021, 7:19 AM

Пожар в степта 

  Poetry
454 1 4

 

В Африка от векове,
хищници и тревопасни, 
си живеят тук добре -
правилата са им ясни.

Имат си и мъдър цар,
повелител на лова,
смел и силен господар,
във лицето на лъва.

Но мирът им бе смутен, 
щом в небесния простор,
в един топъл, слънчев ден,
появи се метеор.

Падна с грохот на земята,
разгоря се и пожар.
От уплахата в душата
вцепени се млад и стар.

"Бързо всички към реката! -
изкомандва ги лъва -
Да спасим сега живота!
Забравете за лова!"

Антилопи тънкокраки,
носорози, леопарди,
зебри, биволи рогати
и хиени, и гепарди,

с тропот хиляди крака,
втурнаха се на мига,
към най-близката река,
по команда на лъва.

А в реката крокодила,
иначе опасен звяр,
срещна ги с усмивка мила
на приятел и другар.

Сблъсъкът с опасността 
благородно ги сближи.
След пожара във степта
пак животът продължи.

Хищници и тревопасни 
пак на воля си лудуват.
Правилата са им ясни
и съвместно съществуват.

 

Николай Димов

© Николай Димов All rights reserved.

The work is a contestant:

Стихотворения за джунглата »

13 Position

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??