В самия край на осемдесетте,
една вълна, по-страшна от цунами,
дойде с огромна мощ да помете
най-грозната от всичките измами!
И стана по-жестоко от война.
Настъпи несравнима суматоха.
Във дни на пушек, врява и воня,
„най-праведните” съдници дойдоха.
Получи всеки своя етикет –
от сой какъв е и каква порода.
Едни въртяха гузен пирует.
А други зафлиртуваха с народа.
А той – народът, свикнал все да спи,
от себе си самият се уплаши
и тръгнаха възторжени тълпи
да пеят вкупом: „Времето е наше!”
Словата, чак от Дякона дошли,
извираха направо от сърцата.
Но колко се попитахме: „Дали
и ние сме във времето!?” Тълпата
събира и от кол, и от въже
и горди храбреци, и сеирджии,
жени с лица на Жана д'Арк, мъже,
решили, че са днешните месии.
Тя носи исторически момент
за светли умове и за пройдохи.
Тълпата е взривил се сантимент,
от който тръгват даже и епохи!
Това го знаем всички. Но сега
се връщам в оня миг заради друго.
И питам с гневна болка: „Докога
с крила ще увенчаваме влечуги?”
В ония съдбоносно къси дни,
когато всички викаха и пяха
за светли и пресветли бъднини
какви ли не гадини изпълзяха!?
И лъжедисиденти и „светци”
със вълчи нрав, навлекли овчи кожи,
и облагородени хитреци,
цял куп новоизлюпени велможи!
Пак същият сервилен антураж!
Пак същите довчерашни бастуни!
И цербери, крещящи: „Наш!” и „Ваш!”
от псевдонезависими трибуни.
Довчера – с люспи, днеска – със пера.
Пълзящите излязоха хвъркати...
Така се пръкват – с първата зора
най-първите от всички демократи!
Животът учи – своите деца
самата революция изяжда!
Така и стана – кой не прорица,
че пак ще си затънем в глад и жажда?
Защото щом настане тишина
и улиците пак обезлюдеят,
с прегънати, сервилни рамена,
предвкусили на нова власт елеят,
полека-лека, бавно и без ред,
почти незримо, даже задкулисно,
промъкват се нагоре и напред
влечугите. От нине и до присно...
А иначе нещата си вървят
по божията воля и угода –
достойните отново ще заспят,
а другите ще „мислят за народа”...
© Чавдар Тепешанов All rights reserved.