Jun 5, 2018, 7:29 PM

Поседнал Дядо Господ на Калин 

  Poetry » Free verse
1161 5 8

"Аз, смиреният и грешен Иван,
който не съм извършил никакво добро на земята,
когато дойдох в тази Рилска пустиня,
не намерих човек в нея,
но само диви зверове и непроходими дебри.."
из "Завета на свети Иван Рилски", проф. Иван Дуйчев

 

Поседнал дядо Господ на Калин,

току пребродил рилското корито.
Не срещнал в него праведник един
и смръщил се на хората сърдито.
Промушил небесата със остен,
разбъркал ги със божата си сила.
Внезапно притъмняло насред ден
порой невиждан завалял над Рила.
Светкавици раздирали плътта
на синевата черна - почерняла.
Разлюляла се клетата земя
и от гърмежи страшни оглушала.
Безмилостно изливал се дъждът
и облаци затулили звездите ...
Бог гледал равнодушно как пълзят
и хора, и влечуги в стръмнините.
Излезли от коритата реки
помитали по пътя си селата.
Пречиствал с полуделите води
грехът досами корен в планината.
Почистил всеки срещнат людоед
и спрял с остен да бърка небесата.
Малцината със верен мироглед
оставил да населят пак билата.
На волята си - стожер и крепец
при хората изпратил да ги пази
най-личният си предан му светец
и оттогава лош я крак не гази!
Присяда често Господ на Калин
и взорът му премерва цяла Рила.
Да пази Бог от бурите. Амин!
От другото - Свети Иван закриля!

© Силвия Николова All rights reserved.

FB / razkazvachka.na.stihove

Произведението е включено в:
  1409 
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??