Dec 21, 2010, 2:05 PM

Последният лист (по "Последният лист" на О' Хенри) 

  Poetry » Other
1798 0 1

Тя беше загубила вяра в живота,

от грип покосена, зовеше смъртта.

Броеше от там, прикована в леглото,

листата на старата буйна лоза.

 

Те падаха, плачеха, тихо скърбяха

и ставаха пленници на вечността,

а клони самотни със болка сълзяха,

проклинаха, стенейки, зимата зла.

 

„Когато последният лист се отрони,

във нищото с него аз ще полетя!

За мене ще плачат и сълзи ще ронят,

защото завинаги, знам, ще заспя!”

 

И сутрин след сутрин очакваше мрака,

протегнал ръце през прозореца с гняв.

„Защо ли се толкова краят протака?!

Защо не изтръгне живота нездрав?!”

 

Последният лист не помръдваше даже...

и сякаш бе вкопчен за тази стена.

„Не падна - и аз ще живея!” - си каза,

и сграбчи надеждата, вдигна глава.

 

Съседът-художник, отритнат от всички,

неугледен старец със бяла коса,

узнал и награбил палитра, боички,

с шедьовър рисуван надхитрил смъртта.

 

Наместо девойката млада, красива,

отвъдната гостенка - бясна и зла -

обгърнала страстно с ръцете си сиви

самотната старческа бедна душа...

© Люба Георева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • !!!
    Много хубав стих, Люба!
    Много хубав!
Random works
: ??:??