2004
Предзимна политическа
Копакабана
Копакабаната се разгърна.
Първи дъжд,
пръв зимен повей.
Разгърдени, с наболи зърна
политически трупове
се наредиха за снимка.
Глиган до кошута
и прошарена къртица
до шамандура.
Жълти листа прокапаха
по тротоара,
на всеки вестникарски
ъгъл раздаваха
паунови пера.
Мъглата се сгъсти.
Десни соц-идеи
напираха невъздържано,
докато либертианството
изфръкна
като гола смугла
красавица
от пъпката
на посткомунистическата
диктатура.
На мястото на мавзолея
няколко
травестивни духа
оголили дълги бедра
и задници
с женски форми
в мрежести чорапи
танцуваха самба.
© Венцеслав Йонков All rights reserved.