ПРЕОСМИСЛЕНИ ИЗМЕРЕНИЯ
Всеки дом е мъничко гнездо,
нужно на човек да се прибира
след поредно срещното добро
уморено вечер да се спира...
В него има топлина и грях,
хляб и сол под стряхата ни сбират;
детски шепот и младежки смях -
старците утеха в тях намират.
Всеки дом е крепостна стена.
Тя ни пази от очи и грешки,
съхранява тихо радостта
в делници и празници човешки...
А щом отлетим във вечността
долетява Болката в гнездото...
Запечатва тъжната следа -
спомена и вярата в доброто...
Залинява старата стена.
Стряхата мълчи и още пази
опустялото гнездо с тъга -
на отминалото - вярна стража...
© Йорданка Цонева All rights reserved.