Dec 18, 2021, 9:01 PM

Приказка за Писана от Котешка Хавана 

  Poetry
500 2 13

Навън настана зимна вечер,

студът бодлите разсъблече

и настани се под юргана

от белоснежна мека пяна.

– Защо не ми разкажеш мамо,

но приказка за котки само.–

зашепна сънено детенце

с полуоткрехнати оченца.

– Започвам приказка голяма.–

с любов му отговори мама.

– Живяла някога Писана

в града си Котешка Хавана,

обичали се него всички

и ходели си по терлички

по улици от стъклописи,

и казвали си: Маци, Писи,

и ходели си те на гости,

приготвяли рецепти прости,

помагали си млади, стари,

живели в спретнати хамбари.

Ала веднъж защо решили

и мислите си променили,

и станали високомерни,

и завистливи до безмерност,

и неприветни алчни котки

със самовлюбени походки.

Градът тогава станал мрачен

и котки тръгнали да грачат,

и да се пълнят със омраза,

доброто без да си запазят.

Но страшна буря връхлетяла,

Хавана Котешка замряла

и всички котки се събрали,

омразата им отлетяла,

отишла някъде далече...

И пак помагали си вече,

и бурята май ги сплотила,

единството им преродила.

И после бурята утихна,

Писана май че се усмихна.

Но Сънчо чака на вратата,

че с песен да приспи децата.

Заспивай малка моя птичко,

че вече ти разказах всичко.

А утре вечер в пъстра книжка

ще има приказка за мишки.

 

© Милена Френкева All rights reserved.

The work is a contestant:

Зимни приказки за лека нощ »

10 Position

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??