Потъмня небето
доскоро слънчево и синьо,
мълчание се настани в притихналата шир,
предчувсвие за мрак премина,
за краят на спокойствие и мир.
Облаци се блъскаха по буреносен път,
светкавици раздираха със огнения си кинжал,
гръм и трясък вкопчиха се
в битка за върхът,
разтърси трус внезапен поднебесния портал.
Дъждът стовари се със ярост върху мен,
оловни стълбове подпряха мрачното небе,
заклещи ме стихията в железен воден плен,
видях се в клетка пред поройното поле!
Листа и клони стенеха в кипящия въртоп,
вейки и стъбла се гърчеха с отчаян стон,
вилнееше на воля водния галоп,
поройна пелена развяваше хитон.
Вихърът на този водопад
играеше си с цялата земя,
бучеше страховития парад,
ревеше ненаситната ламя!
Но ето на небето появи се кон,
на огнения кон ездач,
на тетивата му небесния закон,
на копието края, който възвести
спасителя- водач!
Ламята клюмна, млъкна водопадът,
рухнаха стихиите сразени,
изчезна покосен парадът,
дърветатa,полятa,тревите,цветовете и листата
щастливи се изправиха
със нов живот във слънцето облени!
гр. София, 31.07.2016г.
© Димитър Христов All rights reserved.