ПЪСТРИЛО
На прозореца на
топла къща
детско пръстче пише:
„Зимата дойде”
Детето слуша приказката
на земята.
Земята под снега
си крие спомените.
Къта в пазвите си снежни
зрънца надежда.
Топли със зимно одеяло
спомена на житото
за хляба.
В снега под шумата
завит и жълъдът
със спомените на
дървото спи.
Сънува облаци
и слънчево небе,
клони вятър сгъва,
вяра от земята
корените пият.
Цветята също спят.
Сънят им на дъга
прилича.
И плодовете във костилки
сладки спят.
В сънищата на пчелите
своя танц танцуват
ароматът на акация
и липов цвят.
Под калпака снежен
на гнездото скрит е
лястовичи спомен
за яйце и птича песен.
Спи земята, спи.
Надеждите на топло
приютила,
за да се роди напролет
с нова сила
цялото пъстрило
на света.
На прозореца на
топла къща
моята надежда се е свила.
© Илиана Петрова All rights reserved.