Когато снежни орхидеи се оглеждат
във огледалото живачно-мраморно.
Когато тънките листа маслинови навеждат
снагата си над езеро просторно.
И когато бяла светлина ангелски разтваря
дъговата стълба на дъжда небесен.
И когато капчици роса кристалено се леят
в арфата на слънчево златиста песен.
Тогава Господ слиза на земята!
И настъпва светлина...
Пресветло...
И е някак пеещо,
във ритъма на красота и белота
от ангелски тръби,
които свирят Одата на радостта...!
И всички радват се!
Неделя е!
Задмината е прашната и страшна седмица
и пречистена е току що душата,
останала е само далечната есенция
на мъничко човещина в сърцата.
И чуваш ли как пее хорът!?...
... от крилати белоснежни ангели,
без всякаква умора
редят
от Библията притчи стари
и говорят за някогашни господари,
които владеели земята -
за Ной, Авраам, Исак и Якова
без поквара, без злоба – никога
не вплитали в делата си Рогатия
и били мъченици,
обрекли на разпятие
последния син Божи,
да изкупи на техните чада
греховете:
в рани от кръв
и пирони,
в ръцете, нозете.
Но никога в сълзи.
Никога в предателство.
Никога в лъжи.
Иисус бе последния мъченик,
в делата смирен,
в прошките велик.
И когато лекуваше от адската поквара,
наливаше в сърцата
от чистата отвара,
която далече отвъд портите небесни,
е в сълзите на Отеца.
В същите сълзи,
от които Мария зачена младенеца...
И точно двадесет години Иисус бе навършил...
В мъжеството навлизащ,
детството завършил...
... и настъпи нощ заспиваше мъжът.
Унасяше се в спомени,
където мечтите му кръжат
и съдбата му говори:
без никакви илюзии, без никакви декори...
... и заспиваше в красотата на съня си.
А душата му чакаше реда си
да се пренесе
в далечните
Господни царства,
без никакви илюзии, без никакви коварства!
И да погледа малко театър.
Мъжът виждаше сега бъдещият вятър
и как лекува хорските сърца от болката...
И събуди се в съня си -
не му се вярваше, че колкото
далече душата му пътува,
вижда все себе си
и как цери, лекува
своите чада.
И пак така
в една нощ, кристално лунна,
сънуваше Иисуса свойте сънища безумни.
И изведнъж блесна
светлината!!!
Пророк бе възвестил слизането на земята...
И прекрачи Бог стената!!!
Иисус не виждаше лицето му,
а само тишината
и говора кънтящ:
Запомняше словата
и вятъра ревящ
във клоните на старата маслина.
И слушаше 12 притчи -
за тези, които някога ще го последват!
И слушаше 7 притчи -
за тези, които не ще Го познаят!
И слушаше единствената притча -
за този, който ще го предаде,
който пътя ще му посочи
и към кръста ще го отведе...
И дойде ред на разказа последен:
на думи и слова бе видимо беден,
но богат на поука,
богат на мисъл че ще има пролука
за света, който отчаяно грешеше...
На сутринта Иисус бе буден, не спеше
и помнеше последните думи на Бог:
- Земята, Иисусе от твоята кръв ще пребъде!
И преди да настъпи адският край,
ти ще я превърнеш в
безбрежен,
безконечен,
несвършващ,
човешки
РАЙ.
© Христо Стоянов All rights reserved.