/за всички останали Тук - у дома, и с топъл поздрав на заминалите/
Раздавай ръкавици, Боже,
нека раждаме се с ръкавици
и ръбове да нямат ако може,
че човешките души са птици..
и кървят притиснати от палци
(ровят в тях най-мрачните вампири)
докато броят последните им залци -
Дяволът с тръба им свири.
Толкоз мъртви гълъби видях -
летят макар и умъртвени….
И казват, че призвание било за тях
да кръжат където са родени…
И пускат по едно перо на ден
върху „Земята на излишните”
(ако и свободни - те са в плен)
така сбогуват се с мечтите си (предишните)
А умира всеки гълъб победен -
в полета си (уловен в жестоки длани)
И макар и в мъртва хватка повален –
с последните пера той скрива рани.
Раздавай, Боже, ръкавици –
Ръце не трябва да убиват птици….
Ренета Първанова
© Ренета Първанова All rights reserved.