Jun 26, 2024, 10:27 AM

Реквием 

  Poetry » Landscape, Phylosophy
153 4 3

От последните къшеи българско мое небе,

там, където държал е бесът месечината в зъби,

тишината се спуска над вечното старо селце

и аз стискам клепач, за да види по-ясно умът ми

 

как пустее мегданът пред кухото сляпо око

и пред мокрия нос на дръгливото ничие куче.

Вече няма да има мегдан, дето няма хоро -

всеки сигурно сам си танцува, където се случи,

 

всеки някъде свири и пее, или сам си говори дори,

но какви ли мелодии, думи и речи какви - аз не зная.

Виждам ялова мида, и дъно, и сухо море.

Бисер няма да бъде отгледан, и пошла утеха това е...

 

“Погалѝ си селцето, Боже наш, тъй както се галят деца…”,

но се сепва духът ми, вретище виновно намята.

Нямам право да моля от никого нищо сега -

нито постих, ни бдения върших, нито спах на земята.

 

От последния къс непокръстено ново небе,

там, където предъвква бесът месечината тежка,

някой вдига ръка - не да стреля от упор във мъртвото мое селце,

а от милост и прошка да избърше сълзата човешка.

© Пламен Сивов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Реквием за един свят на срещи и раздели в поетичния взор на поета!През сезоните на живота и любовта,към обречените ни опустошени души: в една душа събрани!
    Много ми допада този емоционален заряд на движение на мисълта и чувствата!
    Поздравления, Пламен!😥
  • Разтърсващо!
    Дали ще смогнат подобни силни слова да разбудят заспалия ни дух или ще отекнат в нищото...
    Не защото няма ги селата, а защото няма го духът!
  • Прекрасно
Random works
: ??:??