"Няма нищо на земята,
свидно като родна стряха"
Авторката
Аз помня родната си къща с големия и шумен двор.
Там често споменът ме връща -
във моя детски кръгозор.
И сякаш виждам двата бряста със щъркеловите гнезда.
И мама - пъргава невяста -
да носи менците с вода.
С баща ми лете по нивята се трудеха до късен мрак.
А сутрин впрягаха колата
и тръгваха по тъмно пак...
Как бяха трудни времената: война и немотия, глад...
Каквото раждаше земята,
почти го вземаха наряд.
Помагахме и ний - децата: пластяхме, сбирахме сено.
Пасяхме крави по мерата
и спяхме в твърдото легло...
А вечер, около софрата, подвивахме набързо крак.
Но колко сладка бе чорбата
и сухия и черен хляб!
И пак оставаше ни време за весел смях и за игра...
Несетно ставахме големи
и пръснахме се по света!...
Теб, свидно детство, помним още и гоним детските мечти!
Сънуваме във лунни нощи
безгрижните и светли дни!
© Славка Любенова All rights reserved.