Jul 17, 2019, 7:43 PM

Самодива как да я спечелиш? 

  Poetry
1718 15 20

Огънят  ти, момко, не гори -
сухи съчки трябват и огниво,
за да лумне пламък, да искри…
Или… палещ взор на самодива.


Тя не е наречена за теб,
мярна ти се, вече я сънуваш.
Ирисът ти син до цвят на дреб
посивя - по нея да тъгуваш.


Разкопня се да я приютиш -
руса, белонога, наранима...
Тежко мръкна, осъзна в зори -
теб да няма, нея да я има.

 

Дните - нощи, нощите ти - дни,
пръстен самодиву не приляга...
Семе как под камък да кълни? 
Как съдба да можеш да надбягаш?

 

Та хвани я, да я укротиш...
Връз тревата було да разстелиш.
Щом разсъмне, тя да отлети...
Самодива как да я спечелиш?

© All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??