Лято в подбалканското градче
Привечер. Прибират се животните от паша.
Мучене, блеене и звън на хлопки.
В дворовете мирише на мушкато.
Телевизори бръмчат зад прозорците запердени.
Мъжете се събират по кръчметата.
Обсъждат политиката и футбола.
А старите жени седят по пейките пред къщите -
като лястовици на жици, повечето в черно...
Те чепкат вълна и бродират спомени
върху канавата на живота си.
Обсъждат преминаващите двойки,
а покрай тях играят внуците на дама.
Хладен ветрец повява от планината.
Здрач и тишина, в прегръдка слети
танцуват под акомпанимента
на ромолещите чешми и на щурците...
© Радослава Антонова All rights reserved.