Бяхме самотни сенки, скитащи в малкото паркче.
Вървяхме рамо до рамо,
самотни в своите спомени,
самотни в смеха си,
самотни в свойте откровения
и след всяко откровение,
рамо до рамо - сами по пътеките.
Студените лампи светеха,
студеното време се мръщеше,
но в полунощ е достатъчно тъмно,
за да не видиш това,
за да объркаш храста с човек
и човека със бурен,
за да не видим, че пак сме далечни.
И по мъртвите сиви алеи,
и по мъртвите стръкчета бурени
остават невидими нашите стъпки...
В среднощния мрак със заспало движение
говорим за своя живот,
говорим, без да се гледаме.
Две сенки, защото другите спят -
един до друг, без да се докоснем.
Пътеки запуснати и сиви алеи,
а ние вървим ли, вървим,
отново във кръг, защото паркът е малък...
На тъмно, на светло, на тъмно се щураме,
но тръгваме по отъпкани пътища
към пейките, покорно предлагащи гръб,
към пейките под студените, белезникави лампи.
Говориме много за своя живот,
за надежди, любов и крушения,
говорим и всеки си гледа обувките -
отново сами, дори в откровения,
които изричаме рядко на глас.
А после по мъртвите улици
вървим назад към дома,
излели част от своята болка
и, може би, влели друга отрова в кръвта.
Самотни сенки в тишината на улиците,
самотни две сенки в малкото паркче,
поели по познатите пътища заедно,
рамо до рамо,
но никога ръка за ръка.
2010 г.
© Мария Цанева All rights reserved.