Стени
Щипка лудост да сложим, приятелю, братче,
в тоя равен живот, в тоя постен миш-маш!
Да побъркаме сноби, еснафи, слагачи,
политици и властници с техния фалш!
Да забием камбани и будим заспалите
в тежка дрямка на блатен обществен покой!
И за всички, които си свиват парцалите,
че с тръбите на бунта са дали отбой.
Знам, стени от бездушие може да срещнем.
(Да съборим стените, издигнати в нас!)
Щом животът за теб и за мен е джем сешън,
да направим от него свободен луд джаз.
Той е нужен за всички, в черупки прибрани,
че духът е в бутилка, тъй както в затвор.
Небесата са станали ниски тавани!...
Да ги вдигнем за хората без кръгозор!
Ето, чака в душите ни щипката лудост.
Тя ще трябва, тъй както потребна е сол.
Да я сложим, където на нас ще се чудят
и мълчат, а пък виждат, че царят е гол...
Но защо ли мълчим като пън в тишината?!
Щяхме с лудост да правим джем сешън, но не!...
С нея дръзко събори ли всеки стената?
Или свихме и ние позорно криле!
© Върбан Колев All rights reserved.