Aug 28, 2022, 10:39 PM

Световно безпаричие 

  Poetry
261 0 3

Откакто този свят светува,
откакто всичко се върти,
човек гърдите си издува.
Заграбва с шепите пари,

забравил святата повеля,
че ще настъпи някой ден.
Ще дойде сляпата неделя
и всички просто ще умрем.

Ръжда доброто наше хваща
и прах покрива го от век.
Сърце ли нечие се схваща?
Сърце на мил и благ човек!

Откакто този свят го има
и някой пише го на лист,
душата ражда буйна зима
и плаче залезът златист.

Бедрата нейни се разтварят.
Какво ще видим ние там?
Земята наша е олтарът.
Тя е великият ни храм.

Бедрата нейни са в прито̀ма.
В сърцето има ли кърма̀?
Отдавна чакат на балкона
едни отлъчени деца.

Сълзите техни са планети,
разбити в белия Всемир!
Дори чудовището Йети
ще плаче днес за тях безспир!

Откакто този свят светува
и светло слънчице блести,
човек с парите се надува,
но си отива без пари!

© Димитър Драганов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "притом" е на руски – при това, заедно с това, едновременно с това, в същото време.
    "притома" е нещо друго
    https://rechnik.chitanka.info/w/%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0
  • И аз не разбрах тази дума притом.
    Какво ще видим ние там? Не разбрах какво ще видим - Земя, деца?
  • "Ще дойде сляпата неделя
    и всички просто ще умрем." - сляпа неделя е, когато се жениш. Значи женените са мъртви?
    а "прито̀ма" какво е?
    и Йети е тука, като чудовище. А Лох Нес?
    Странно е...
Random works
: ??:??