May 29, 2018, 10:39 AM

Сълзите на Орфей 

  Poetry
582 1 1

Вали дъждът! И ни засипва из ведро...
Мечтая си за суха бяла риза.
Реката ми напомня Стикс, лодкар, гребло...
Орфей от пещерата на душата ми излиза.

 

Какво забрави вътре, клет Орфей?
Дали не е вълшебната ти лира?
Ридаеш ли? Че за какво? Недей!
Вали дъждът... Вали, вали, не спира...

 

Ти казваш, че в змията скрит злодей
ухапа смъртоносно Евридика!
Послушай Хадес, да се обръщаш ти недей!
Тя ще те следва тихо до портика.

 

И в песента ти тъжна птиците заслушани
мълчат. Мълчи и притъмнялата гора.
До тебе мече малко се е сгушило
забравило за мед и за игра!

 

Беснеят някъде вакханките в душата ми
И искат да си мой и само мой!
Но ако теб разкъсат, ще откъснат и главата ми...
И не намирам нито миг покой.

 

Дъждът ридае вместо мен във тази нощ.
И лодката намира своя кей...
Светлее Утрото,  Денят набира мощ,
измити от сълзите на Орфей!

© Ангел Милев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??