СЪН ПО ГОЯ
"Сънят на разума ражда чудовища" -
плакат на софийски студенти
Не усетихме как се родиха
тези тъмни чудовищни сили.
Те отровни хоботи забиха
и, народа до смърт издоили,
изградиха дворци, кариери,
поругаха и чест, и закони.
Ние спим, но душата трепери,
като лист от живота отронен.
Ранобудните вече разбраха,
че сънят на беда ни обрича.
Те трицветното знаме развяха
и в република чиста се вричат.
И не искат в картина на Гоя
да се видят отново заспали.
Не треперещи в сън, а пороя
на събуждащи думи избрали,
на дуел с политици и мутри
те застават пред силите в мрака.
И дано те събудят до утре!
Няма време, народе, за чакане!
06.11.2013
© Мария Панайотова All rights reserved.