Jun 4, 2021, 12:14 PM

Сърце от макове 

  Poetry » Landscape
808 13 20

Сърце от макове


Като дългоочаквана ласка на топъл южняк,
като чудо след ланската суша и гибелна жега,
Бог пожали света и въздъхна със дъжд и със сняг,
а напролет земята закичи се с празнична дреха.

И навред – край огради, край синори – в ален венец
се разсипали макове – рукнал порой Отвисоко,
сякаш Господ прелива в човешките вени живец,
а червеният цвят е цвета на кръвта, на живота.

И се ширнало родното, майско и щедро поле -
от безбрежност воалена сякаш прелива земята.
В неспокоен копнеж тръпне алено, цветно море
и е пълно със макове чак до ръба на душата ми.

Като малко момиче със слънчево-златна коса
слиза детството, босо и шарено. Не, не сънувам.
И от макове грейва в очите му пак радостта,
че Раят е тук, на земята, че тук съществува.

Аз разтварям ръце – ако можех на птичи крила
изведнъж да летя…, ако всяко поникнало стръкче,
всеки цвят – всяка Бòжа зеница, у мен побера,
ще се връщам при тебе, поле, всеки път ще се връщам.

И дори и когато след земния, шеметен бал
стана част от безкрая, от звездната вис на небето,
разпръснете след мен шепа семчици цветен воал
и помнете – попили са ален нюанс от сърцето ми.


_____

© Светла Илиева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??