Jan 9, 2019, 9:11 AM

Тайна ​ 

  Poetry
698 2 17

Замята е кръгло, синьо мънисто

и Слънцето идва от Изток.

На планината водата е бистра,

морето простира се ниско.

 

И кой ли не знае, че няма по-лесно

за всеки, от туй да цитира

с престорена мъдрост, все факти известни,

когато се с някой припира.

 

Това е логично, но доста банално,

предимно за тези, които

желаят да стигнат до нещо гениално,

до тайни и знания скрити.

 

“Замята е кръгло, синьо мънисто

и Слънцето идва от Изток.

Звездите в Небето, когато е чисто,

разказват за своя произход”.

 

Така виждат някои целта на Звездите,

за други, те носят повеля,

но всички се взират във тях и намират,

копнеят ли там да намерят.

 

А тези, които не гледат Звездите,

но хората слушат във мрака,

желание да имат само да питат,

теории прекрасни ги чакат.

 

Замята е кръгло, синьо мънисто

и Слънцето идва от Изток,

но хора Луната следят напористо

и мислят, че тя ги орисва.

 

Така е Човекът устроен, че тайна

за себе си той е самият,

уви, всяка версия, по-скоро, нетрайна

излиза, освен на хартия.

 

Залято е даже Небето с мастило

и странно какво ли разбира,

на някой гадател в лицето унило,

любезно когато се взира.

 

Замята е кръгло, синьо мънисто

и Слънцето идва от Изток.

Човекът е тайна от всичко лъчисто,

не тази от някакъв свитък.

© Диди Генова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??